Caravana exprés

La caravana exprés visita la maternitat d’Elna

 

Les persones que han realitzat la versió curta de la Caravana Obrim Fronteres han tornat aquest diumenge a Barcelona visitant la zona d’Argelers per recordar que “nosaltres també fórem refugiades”

 

Barcelona, a 16 de juliol de 2018.

 

Després de participar en la manifestació multitudinària a Ventimiglia per reclamar un permís de residència europeu per a tothom, la vintena de persones de la secció Exprés de la Caravana Obrim Fronteres han tornat aquest diumenge a Barcelona passant per la zona d’Argelers, on han recordat el pas per l’exili de milers de republicanes. Allà han visitat la maternitat d’Elna, una iniciativa de la infermera Elisabeth Eidenbenz per pal·liar l’alta mortalitat infantil del camp de refugiades d’Argelers sur mer.

 

70.000 exiliades republicanes van ser confinades a la platja d’aquesta localitat després de l’èxode que es produí amb l’entrada de les tropes franquistes a Catalunya durant els primers mesos de 1939. Les condicions al camp eren tan inhumanes que la taxa de mortalitat infantil arribava al 90%. Així, a la maternitat d’Elna, les dones dels camps d’Argelers podien donar a llum en condicions adequades i recuperar-se del part. Com a caravana feminista remarquem la importància de disposar d’espais segurs i d’atenció a la salut de les dones en condicions, seguint exemples com el de la maternitat. A més, en moments en què la mal anomenada “crisi migratòria” està d’actualitat “cal fer memòria, cal recordar que nosaltres també fórem refugiades”.

 

El viatge de la Caravana Obrim Fronteres segueix aquest dilluns amb l’arribada a Palerm, declarada port obert. Allà es faran diverses visites per denunciar la militarització de les fronteres i les polítiques d’acollida amb centres d’internament per a persones sol·licitants d’asil.

 

Prop de 300 persones de tot l’Estat espanyol de més de 100 organitzacions i gairebé una trentena de Catalunya es desplacen enguany amb la Caravana per denunciar la vulneració dels drets humans a la frontera europea.

 

Després de viatjar a Grècia el 2016 i a Melilla el 2017, el destí d’aquest any és Itàlia amb l’objectiu de posar el focus en les polítiques xenòfobes del nou Govern, els acords d’externalització de fronteres de la UE amb països com Líbia – violadors dels drets humans- i la criminalització dels i les activistes que dediquen els seus esforços a salvar les persones que es juguen la vida al Mediterrani i a les fronteres europees.

 

Com a Caravana feminista també vol visibilitzar entre altres coses, la violència que afronten les dones en el trànsit i l’explotació laboral de les treballadores transfrontereres.

 

De Catalunya més de 20 col·lectius i organitzacions estan treballant per participar en aquesta iniciativa (Stop Mare Mortum, CGT, Secretaria de la Dona Ustec, Moolaadé Col.lectiva Feminista, Intermon, Obrim-los Obrim-les, Institut de les Desigualtats, Catalunya Dones Llibertàries, Trenquem el Silenci, Premià i Girona Acull, Espai Antiracista de Salt…)

  Share: